Heeft het voor “de installateur op de hoek” zin om te gaan BIMmen? Als je er als bedrijf voor kiest om de BIM werkmethodiek in te voeren dan lopen de kosten vaak flink op. Het vraagt vaak om een flinke investering in de vorm van opleidingen. Maar ook van hard- en software. Kosten waar niet iedereen op zit te wachten.

Nog niet alle installateurs hebben de BIM werkmethodiek op hun tekenkamer ingevoerd. Bij de grote spelers in de markt lopen ze mijlenver voor op de rest van de markt. Daar is het BIMmen al jaren ingevoerd. De klanten waar ze voor werken hebben het werken volgens de BIM werkmethodiek vaak als eis.

Het valt mij steeds vaker op dat bij de kleinere installateurs het BIMmen nog in de kinderschoenen staat. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Maar een groot deel doet zijn projecten nog met Autocad en Excel. In zulke (familie)bedrijven gooien ze niet zomaar het roer om. Dikwijls is het management nog van de oude stempel. De directeur is bij wijze van spreken ooit zelf begonnen achter de tekenplank. Als de onderneming met de “2D tekenkamer” winst maakt dan is er geen reden om te gaan innoveren.

Een mooi BIM project geeft mij voldoening. Als (ingeleende) BIM engineer voel je je bijna Superman als je met een druk op de knop een overzicht van alle radiatoren in een project op je scherm kan toveren. Maar wat als de werkvoorbereiding bij je klant sinds jaar en dag de A0 tekeningen openslaat, de radiatoren met zijn kladblok in de hand optelt en daarna alles netjes in Excel zet? Dan is het maken van die geautomatiseerde materiaalstaat gewoon overbodig.

Soms zit men niet te wachten op BIM. En gaat het anno 2019 prima op de oude werkwijze. En klinkt de veelgehoorde kreet “…we doen dit al jaren zo, en het werkt prima” ineens niet zo gek meer.

Heeft het invoeren van de BIM methodiek voordelen voor dit soort bedrijven? Zelf denk ik dat er met simpele aanpassingen al veel te halen valt. Wat is jullie idee daar over?

Laat hieronder je reactie achter!