Kortgeleden kreeg ik van een klant de vraag om een BIM uren raming te maken. Ze waren op de calculatie afdeling bezig om een offerte te maken voor een nieuwbouwproject. Mijn opdracht was heel simpel: “Bestudeer de bestek tekeningen van het project en zeg ons hoeveel modelleer uren wij moeten begroten in onze aanbieding”.

Terwijl ik de uren aan het optellen was bedacht ik mij ineens dat er een soort van gekke tegenstrijdigheid  in deze urenraming zat. Oftewel: “De slechtste BIMmer wint bij de aanbesteding”.

Als je je klant een deugdelijk clashvrij Revit model wil leveren, en je in je project bijvoorbeeld alles volgens de ILS wil doen dan kost relatief veel tijd. Wanneer je die BIM engineerings uren doorberekend aan de klant dan gaat de kostprijs omhoog.

Elke concurrent installateur die zich er met half werk vanaf maakt is in zijn aanbieding goedkoper.

Inderdaad: “De slechtste BIMmer scoort het project”!

Zolang de klant de meerwaarde niet ziet van een goed BIM model blijf je als installateur te duur!

De meerwaarde van zaken als clash controles met deugdelijke regelsets, status management van sparingen, en kwalitatief goede exports naar IFC zijn niet makkelijk in geld uit te drukken.

De opdrachtgever zal in veel gevallen kiezen voor de goedkoopste aanbieder. In dit geval een partij die zijn zaakjes niet op orde heeft. Daar zal de klant tijdens de bouw vast en zeker achter komen. Maar dan is het al te laat.

Ik ben benieuwd of er meer mensen zijn die hier tegenaan lopen. En wat jullie er aan doen om de juiste balans te vinden tussen (extra) BIM werkzaamheden en een scherpe kostprijs.

Laat je reactie achter in de comments!